V boj s celulitom

Z izrazom celulit označujemo lokalizirano hipertrofično obolenje podkožja. Mišično tkivo propada in začne se razraščati manj kvalitetno vezivno tkivo. Te spremembe najprej tipljemo kot vozličaste zadebelitve, kasneje se pojavi pomarančasta koža. Spremembe se razvijajo počasi, pojavlja se tako pri suhih kot pri osebah s prekomerno telesno težo in najpogosteje prizadene ženski spol.

 

Kaj je celulit?

Celulit je maščobno tkivo, ki ga v primerjavi z navadnim maščobnim tkivom težje odstranimo.  Je želatini podobna snov, sestavljena iz maščob, vode in odpadnih snovi, ujeta tik pod kožo v mrežo vezivnega tkiva.

 

Vzroki za nastanek celulita:

 – zastoj  tekočine v tkivih

– razpad in sprememba kolagenskih in elastičnih vlaken

– hormonske motnje

– motnje v izmenjavi hranilnih snovi med krvjo in tkivom

– hipertrofija maščobnih celic

– življenjski slog

– stres

 

Kako lahko celulit odpravimo?

Odprave celulita se moramo lotiti celostno. Na tržišču obstaja ogromno preparatov za odstranjevanje pomarančastega videza kože, žal pa to ne zadostuje, če ne bomo spremenili prehranskih navad in se lotili kritičnih predelov z ustrezno vadbo. Redna telesna aktivnost in ustrezna prehrana bosta pripomogli k izgubi maščobe, zavedati pa se moramo, da aerobna vadba ne bo prav dosti pripomogla k zmanjševanju celulita. Z dolgotrajnim tekom lahko pokurimo maščobo, ne moremo pa učvrstiti telesa. Najbolj priporočljiva je vadba z obremenitvijo (lahko je to tudi lastna teža), kjer se osredotočimo na aktivacijo mišičnih skupin kritičnih predelov telesa (najpogosteje so to noge, zadnjica, roke). Z izgubo maščobnih oblog in izboljšanjem mišičnega tonusa lahko pričakujemo vidne rezultate.

 

Avtor besedila: Naja Čorič