Stop prenajedanju

Dandanes se  veliko govori o zdravi prehrani, vitkem telesu, rekreaciji in dobrem počutju. Mediji nas dobesedno bombardirajo s tisoč in eno hitro učinkovito dieto in kopico shujševalnih programov. Ogromno različnih informacij ljudi bega in marsikdo sploh ne ve več, kaj pomeni zdravo in uravnoteženo prehranjevanje.

Dejstvo je, da živimo v stresnem okolju, imamo naporen delovnik, se premalo gibamo in kar je najhuje, smo pravi gurmani. Vedno bolj živimo zato da jemo in ne jemo zato da živimo. Lačne oči in velika izbira industrijsko predelane hrane nas vodijo v debelost, slabo počutje in zdravstvene težave. Danes veliko več presedimo na delovnem mestu, se vozimo z avtomobili, se poslužujemo dvigal in vse skupaj je lažje kot nekoč, zato tudi ne potrebujemo tako zelo kalorične hrane. Kljub temu pa je pri pravilnem prehranjevanju potrebno upoštevati nekaj osnovnih načel.

 

Kaj so načela zdrave prehrane?

Formula je preprosta, držati se moramo osnov. Dnevno je potrebno zaužiti toliko hrane, kot jo porabimo. Bolj kot smo aktivni, težje fizično delo kot opravljamo, več energijsko bogate hrane potrebujemo.

 

1.NAČELO: Zaužijmo toliko, kot porabimo

Hrano potrebujemo zato, da naš organizem normalno funkcionira. Maščobe in beljakovine so esencialne, kar pomeni, da jih naše telo v določeni meri nujno potrebuje za normalno delovanje. Ogljikovi hidrati niso nujno potrebni, služijo nam le kot vir energije, kar pa lahko nadomestimo tudi z maščobami. Pravilo je, da bolj ko smo aktivni, več energijsko bogate hrane potrebujemo in obratno. Če se premalo gibamo in ne opravljamo težjih fizičnih del, potrebujemo izredno malo energijske hrane, ki jo dobimo iz krompirja, testenin, kruha,riža.

 

2.NAČELO: Več obrokov dnevno

Naše telo potrebuje gorivo za normalno delovanje skozi cel dan, zato je dobro da zaužijemo 5-6 manjših obrokov dnevno, najbolje s 3 urnim razmikom, saj se tako izognemo napadom lakote, ki pripeljejo do prenažiranja in želje po nezdravi hrani. Konstantno dovajane hrane telesu pripomore tudi k temu, da imamo dovolj energije in se bolje počutimo.

 

3.NAČELO: Uživajmo kakovostno hrano, ki jo naše telo potrebuje

Telo vam bo zelo hvaležno, če mu boste dovajali kakovostno in zdravo hrano. Hrana z visokim glikemičnim indeksom in enostavnimi ogljikovimi hidrati negativno vpliva na inzulin in nas ne samo redi, ampak nas dela utrujene, zaspane in imamo veliko manj energije. Izberimo raje hrano bogato z beljakovinami (meso, ribe, jajca, skuta), vlakninami (zelenjava), zdravimi maščobami (oreščki, semena) in sadje z manj fruktoze ( jagodičasto sadje in agrumi).

 

4 .NAČELO: Bodimo aktivni

Redna aktivnost pripomore k izboljšanju zdravja, izgleda  ter počutja. Ob vadbi se sprošča hormon sreče serotonin. Ni pomembno katero aktivnost si izberete, naj bo to hoja, tek, kolesarjenje, fitness ali vadba doma, pomembno je, da smo aktivni. Odločite se za nekaj, kar vas sprošča in v čemur uživate. Z vadbo boste pokurili odvečno maščobo, postali bolj vitalni in naredili nekaj zase in za svoje zdravje.

 

Avtor besedila: Naja Čorič